Målare Västerås

Inomhus- och utomhusmålning med klass

Målare

Måla fönster steg för steg

Nymålade fönster kan lyfta vilken fastighet som helst. Här är några grundläggande tips när det handlar om fönstermålning – steg för steg.

Rengöring

Att rengöra ordentligt är alltid grunden för ett bra resultat vid fönstermålning. Vi börjar med att plocka bort gamla tätningslister och skruva loss hörnbeslag. Därefter tvättas alla träytor med utomhustvätt. Finns det mögel eller alger på träet så bör man rengöra med ett speciellt medel för detta.

Skrapning och slipning

Vi börjar med att kontrollera om träet är ruttet och byt därför ut skadade delar. Därefter skrapar all lös färg, därefter är det dags att slipa träytorna och borsta bort allt damm.

Grundmålning

När träet är helt torrt så målas ändträet och vi skarvar med grundolja. Efter en stunds torkning torkas oljan som inte sugits upp av träet upp. Fönstret maskeras och grundmålas en första gång. Hörnbeslagen grundmålas med en rostskyddsfärg innan de skruvas tillbaka på fönstret.

Kittning och lagning

Om kittet är sprucket är det bäst att laga och ta bort allt byta ut det. Mindre sprickor i träet lagas med fönsterkitt eller målarfog.

Målning

När allt är torrt så är det dags att måla fönstren med två strykningar. Färgen ska torka enligt rekommendationer. Skarvar, bågens nedre del och karm målas med fördel en extra gång. Maskeringstejpen tas bort direkt när målningen är slutförd, innan färgen har hunnit torka.

Målarproffs som ser till att jobbet blir rätt gjort!